Xing Shen Zhuang

Xing Shen Zhuang kan spåras tillbaka till 1100-talet i västra Kina. Träningsformen kommer från en linje som kallas Quan Zhen, en huvudlinje med många förgreningar. Det är ingen som vet vem som skapat formen, bara att han var ett geni i klass med Beethoven eller Mozart. Han har satt ihop traditionella Qi Gong (betyder ung. att träna sin livsenergi) övningar som har existerat i Kina i tusentals år, valt några få och skapat något unikt genom den specifika följd och rytm de är sammansatta. Varje övning kan praktiseras för sig och ge ett visst resultat, men det är när den är insatt i denna sekvens, som en kod, som de luckrar upp för något extra. Den öppnar upp för det som är namnet på dessa övningar, xing shen zhuang, "formen där anden och kroppen kan förenas". Det är en väldigt fysisk form, men är även fylld med både magi och mystik.

För vem?

Det är en väldigt bra fysisk basträning för den som vill öppna upp kroppen för att kunna gå djupare i sin träning, vare sig det gäller meditation, qi gong annat fysiskt utövande eller sitt utforskande av sig själv. Eller kanske vill du bara lära dig att stå korrekt, för att sedan kunna sitta, med både kropp och själ i stillhet. Du kan förstås också träna bara för att må bättre och lägga grunden för en god hälsa och ett långt liv.

Formen

Består av 10 stående övningar, varje övning jobbar på en specifik del av ryggraden och inkluderar då även skuldror och höfter. Fokus ligger på medvetenhet och kroppshållning. Man kan säga att varje rörelse, öppnande av kroppsdel, har en korresponderade inre energihändelse.

Kursupplägg

Det finns en baskurs och en fortsättningskurs, på vardera 5-6 gånger (ca 10 timmar). Efter båda har du lärt dig de flesta av övningarna. Man kan gå om kursen flera gånger för fördjupning (halva priset). Födjupningskurs för förfining av praktiserande återkommer med jämna mellanrum.

Varje år kommer Professor Wang och undervisar en avancerad kurs. Det brukar vara en helg för nybörjare och sedan en veckas intensiv träning för avancerade. Även om helgen med Wang är öppen för nybörjare brukar vi rekommendera att man har gjort åtminstone en baskurs. Det är verkligen intensiv träning!

Hur ofta och länge bör jag träna?

Det rekommenderas att träna varje dag. Gör du det i 460 dagar har du en ny kropp. Sedan kan du gå vidare, även om Xing Shen Zhuang är en form som i sig kan tränas hela livet. Och Professor Wang har ju som sagt gjort den i över 20 år! Det beror ju också lite på dina grundläggande förutsättningar, både fysiskt och mentalt. För att lyckas med sin träning är det framförallt tre saker som är viktiga: att kunna teknikerna korrekt, ha en bra metod och förstå principerna bakom. Precis som för en idrottsman räcker det inte med att "bara" ha talang och en förträfflig fysik, utan även god teknik och en välplanerad metod för att uppnå excellens.

Varför och vad är avsikten med träningen?

Målet är att skapa ett tillstånd av inre mjukhet och bemästra kroppen. Utveckla förmågan att kontrollera mikrorörelser i ryggen, öppna kotorna och göra små justeringar inifrån. Höfter, skuldror och bröstkorg likaså. I början är träningen fysisk och kraftfull, man sträcker och tänjer, för att sedan bli mer och mer subtil. Att kunna sitta och stå rätt, att ha kroppen i naturlig hållning, stark, avslappnad och flexibel. en kropp där livet kan flöda fritt. Intentionen är även att lära sig meditera, att uppnå stillhet, det är ändamålet med basträningen. Det kan ta flera år att lära sig, en hel livstid beroende på intresse, hur man är skapad och förmåga till disciplin. Det är ett val du måste göra, ta ansvar för och ge plats i ditt liv. Om du har motivation och elden i hjärtat. Det kräver träning timme efter timme i många år, och är en långsam process. Det är som att se ett träd växa, det syns inte varje dag, men allteftersom åren går så syns det. Så är det även med qi gong, processen att lära sig bemästra sin livsenergi. Taoister säger att energi växer med samma fart som en gran. Naturen är i stillhet, i kontakt med sin essens och naturlighet, och växer till sin fulla potential. Vi använder tekniker för att skapa en väg till stillhet, men metoden är aldrig målet. Bara ett verktyg att använda på vägen, för att återskapa ett bestämt fenomen, tills man kan hålla det naturligt. Ett kinesiskt talesätt lyder: praktisera och glöm! Det betyder: gör dina övningar och lev sedan ditt liv.

nfl kläderNBA tröjormlb kläder barnköpa nhl tröjorsverige landslagströjabasketskor barn

Vad betyder meditation?

Roten till ordet är "media histami". Histami=att vara, media=i mitten. Att komma till det ställe som är roten till all manifestation av form. Att komma tillbaka till centrum betyder att återvända till stillhet. Om du har förberett dig korrekt (Xing Shen Zhuang) och kan sitta stilla, inte bara utanpå utan även inuti, så är halva jobbet gjort. Att sitta (form), att meditera (stillhet) och att lära sig träna qi gong (livsenergi) hänger nära samman. En precis och avspänd form omfamnar stillhet. Om man inte kan finna stillhet kommer man ej tillbaka till centrum och kan ej praktisera qi gong. Att ha Kung Fu (qi gong) är nått av det svåraste som finns. Det är det som t.ex. gör det lilla extra i maten för en mästerkock. Det som är skillnaden på en mycket bra kock och en exellent kock! Att bara känna och flytta energi är en annan historia.

Hur kan man gå vidare och fördjupa sig?

Man kan gå vidare och träna Sheng Zheng Gong, ett del av ett komplett system som David Shen undervisar i. Professor Wang är en av Davids viktigaste lärare, och David ser Xing Shen Zhuang som en väldigt viktig och effektiv grundträning.